Yhteisjulkaisu: Suomen Jääkiekkoliitto ja Liiga                                     "Laji kehittyy - kehity sinäkin"

KIEKKOLEIRIT JA TURNAUKSET 2019

Täältä löydät Suomen Jääkiekkoliiton Sporttiriparit, Kiekkoleirit ja Turnaukset

KalPa / Liiga-kausi 2018-19 Pelipaikka Hyökkääjä Pituus: 174 cm Paino: 63 kg Syntynyt: 24.1.2001 Maila: L #91 LEEVI AALTOSEN POLKU FININ KUMMIPELAAJASTA LIIGA-PELAAJAKSI

2017

Leevi Aaltonen Finin Kummipelaaja 2015

Kerro luistimiesi teräprofiili ja ura?

- 4,3 ja 27

Mikä sai sinut aloittamaan jääkiekon?

- Halusin kokeilla ja siihen oli kyllä vanhemmilla ja kavereilla suuri osuus. Menin kaverini Mikko Kokkosen kanssa Jukureiden luistelukouluun ja siellä pelattiin yhdessä viimevuoden  C2–ylialuesarjaan saakka.

Viihdytkö Kuopiossa ja jos olisi pakko muuttaa johonkin, mihin haluaisit muuttaa?

- Viihdyn täällä oikein hyvin ja asun pelikaverini Ville Immosen luona ja kaikki on mennyt hyvin.

- Meillä on matkaa noin kaksi kilsaa tuplajäille, jossa treenaamme ja pelaamme kaikki kotiottelut. Ei ole vielä tullut koti-ikävää. Olen kuitenkin aika paljon kotiin yhteydessä.

Mitä teet vapaa-aikanasi?

- Maanantaina on yleensä vapaapäivä, jolloin teen kropan huoltoa ja koulujuttuja. Suuremmaksi osaksi olen silloin kotona ja kyllä väliin tulee käytyä maalivahtijäillä ampumassa. Maalivahtijäät ovat aina maanantaisin.

Mikä on parasta KalPassa  tulevaisuuttasi ajatellen?

- Hyvä valmennus ja pääsee paljon jäille.

Kuinka hyvin viihdyt koulussa ja miten pystyt yhdistämään Jääkiekkoilun ja opiskelun?

- Viihdyn hyvin uudessa koulussa ja teen läksyt ennen treeniä. Se on jo opittu tapa ja silloin voi sen jälkeen keskittyä treenaamiseen. Läksyt on helpoin tehdä heti, sillä illasta ei jaksa enää tehdä niitä kunnolla. Ei ole väliä, vaikka treenit menisi myöhäiseen, kun on kaikki läksyt jo tehtynä. Niitä olisi vaikea tehdä enää myöhään illasta.

Milloin huomasit olevasi ikäluokkasi kärkipelaajia Suomessa ja uskallatko kertoa tavoitettasi jääkiekkoilijana?

- Huomasin sen vasta viimekaudella C2 -ylialuesarjassa, kun pääsin pelaamaan kaikkia Suomen kärkijoukkueita vastaan ja pärjäsin siellä hyvin. En ollut koskaa päässyt pelaamaan Suomen parhaita vastaan ja minulla ei ollut mitään käsitystä muiden tasosta ennen viimetalvea.

Jukureissa olisi ollut vaikea muulla tavoin päästä pelaamaan Jokereita, Kärppiä ja muita kovia vastaan. Tällä kaudella selkeä tavoitteeni on saada paljon pelejä ja tietenkin päästä huippupohjolaan ja sieltä tavoitteeni on päästä maajoukkueeseen. Lähitavoitteeni on kehittyä paremmaksi pelaajaksi ja minä menen ajatuksella kausi kerrallaan, ei vielä ajatella siitä eteenpäin.

Mitkä tekijät ovat vaikuttaneet siihen, että olet päässyt näin hyvälle tasolle?

- Oma halu ja kova treenaaminen ovat vaikuttaneet eniten. Olen päässyt myös aina hyvään joukkueeseen ja ja hyvien valmentajien kanssa. Omatoiminen harjoittelu on ollut aina vaapaa-aikana vahvasti kuviossa mukana. Omatoiminen harjoittelu oli aluksi aina kaikenlaista pelaamista kavereiden kanssa. Nyt, kun ikää on tullut lisää, niin siihen on tullut sisältönä voiman ja nopeuden kehittäminen. Olen lisäksi ampunut paljon levyltä ja parantanut liikkuvuuttani.

Mitkä ovat vahvuutesi ja mitkä ovat eniten kehittäviä osa-alueita?

- Vahvuuteni ovat luistelu, hyökkäysalueen hyökkäyspeli , pelisilmä ja maalinteko. Eniten kehitettävää on puolustuspelissä ja etenkin omassa päässä ja sitten täytyy voimaa ja laukausta kehittää vielä lisää.

Ovatko sinun kaverisi kaikki kiekkoilijoita vai onko kavereina vielä muuta harrastavia?

- Parhaat kaverini ovat kaikki kiekkoilijoita. On muitakin, mutta ne jäivät Mikkeliin.

Mitä haluaisit antaa neuvoksi itseäsi nuoremmille junnuille, jotka haluavat kehittyä jääkiekkoilijana?

- Aina pitää treenata täysillä ja paljon pitää tehdä omatoimista. Pitää olla iloinen ja nauttia tekemisestä. Jos haluaa menestyä, tulee tehdä paljon töitä sen eteen ja ei riitä pelkkä treeneissä käynti. Siellä pitää tehdä hommat hyvin ja sitten vielä paljon lisää omalla ajalla.

Kuinka tarkka olet ravintosi suhteen vai oletko vielä panostanut siihen?

- Olen aika tarkka ravinnon suhteen ja pyrinkin syömään sen lautasmallin mukaan.

Olet Finin kummipelaaja ja tulet valmentamaan kesällä junnuja leireillä. Millaisin fiiliksin lähdet leireilemään?

- Aina hyvillä mielin.

Luuletko, että valmentajasi luottaa sinuun, että pystyt tekemään hänen antamansa treenit itsenäisesti osan aikaa kesäharjoittelujaksosta ja näin saamaan myös vaihtelua treenaamiseen?

- Uskon, sillä valmentajiani ovat Iiro Maukonen ja Niko Kallela.

Sanoit mailaksesi CCM Speed Burner flex 60 p 25 lapa. Miksi tuo valinta ja mikä siinä mailassa on parasta?

- Sillä lähtee kudit hyvin ja tuo lapamalli jäi päälle jo Bauerin ajoilta.

Finin kummipelaajana joudut myös tutustumaan luistimiesi teräprofiileihin ja muotoiluun. Kuinka hyvin hallitset tämän osa-alueen tärkeimmistä pelivälineistäsi?

- En vielä täydellisesti, mutta tiedän, että mun tulee perehtyä tuohon juttuun vielä paljon paremmin.

Koetko milloinkaan väsymystä pitkän kauden aikana vai eikö tuossa iässä sellaista päiviä tule ollenkaan?

- Kyllä välillä painaa. Torstaisin on mm kolmet jäät ja kyllä viimeisillä jäillä jo jalat painaa ja kyllä sen tuntee illasta myös. On tosi hyvä, että maanantai on palauttava päivä, jolloin saa levätä.

Kuinka kotijoukot ovat tukeneet sinua ja koetko, että sopivasti vai ovatko mielestäsi uhranneet sinuun enemmän panosta kuin uskallat edes ajatella?

- Kotona on tuettu mua hyvin ja on aina kannustettu. Musta juuri sillai sopivasti ja aina on autettu, kun on apua tarvinnut.Mikä ala sinua kiinnostaa isona, eikä nyt puhuta jääkiekosta? vai onko se juttu vielä vaiheessa?

- En ole hirveesti miettinyt vielä, sillä ainakin nyt pyritään jääkiekkoilijaksi.

Mitä sanoisit junnujen äideille ja isille, miten heidän tulisi kannustaa lapsiaan niin, että heidän olisi kiva treenata ja tulla yhtä luovaksi kuin sinä nuorena kiekkoilijana?

- Pitää kannustaa ja olla tukena ja ei missään tapauksessa saa liikaa painostaa.

Mikä Pohjolaleirissä oli parasta ja miten näet sen auttavan sinua eteenpäin urallasi?

- Siellä sai lisää intoa ja halua olla mukana myös huippupohjolassa.

Oletko enemmän hiljainen vai oletko jatkuvasti äänessä joukkueessasi kavereiden kesken?

- Olen aika rauhallinen.

Mitkä ovat vahvimmat fyysiset ominaisuutesi ja miten ne näkyvät pelissä?

 Leevi Aaltonen Syntynyt: 24.01.2001 Pituus ja paino: 174/63 Kätisyys: Left Maila: CCM Speedburner left flex 60 Joukkue: KalPa C1- jun. Seurat,joita edustanut: Jukurit ja KalPa Aloitti jääkiekon 4- vuotiaana / Mikkelin Jukurit. Ei enää muita harrastuksia. Harrastanut aikaisemmin: Jalkapallon lopetin viime kesä. Harrastin sitä noin 4-5 vuotta. Asuinpaikka: Siilinjärvi. Asun pelikaverini Ville Immosen luona ja oma perhe asuu Mikkelissä. Opiskelupaikka: Suininlahden koulu 8lk , Toivala. Pelaaja, jota ihannoi: Sidney Crosby Paras lukuaine: Matematiikka Vastaa seuraaviin K tai L Lättysyöttö? K Mielummin ranne kuin lämäri? K Makaroonilaatikko? K Blondi? K Kummeli? L Jätteiden lajittelu? L Koulunkäynti on tärkeä hoitaa hyvin? K Säännöllinen yöuni? K Pikkuvilppi korttipelissä? K Shoppailu? L Viimeinen kysymys: Kuuluisat Partasen piirakat vai Kuopion tytöt? - Kuopion tytöt

- Nopeus on parasta. se näkyy terävyytenä ja liikkeelle lähdöissä. Lisäksi mulla on hyvä kestävyys ja jaksan pelata täyden 60 minuuttia peleissä ja harjoitella paljon.

Pelasit C2 ylialuesarjaa ja paukahdit sieltä tuntemattomasta Leevi Aalto- sesta kaikkien ikäluokkasi ja vuotta vanhempienkin tietoisuuteen koko Suomessa. Teit jotain todella ihmeellistä, sillä pelasit Jukureissa, joka sijoittui lopulta sarjassa 12. Teit huikeat tehot ja vielä vuotta nuorempana pelaajana: 62 maalia ja 48 syöttöä, yhteensä 110 tehopistettä ja koko vuotta vanhemman sarjan pistepörssin kakkoseksi ja vain yhdeksän pistettä HIFK:n Niklas Nordgrenin jälkeen. Mitä merkitystä sinulle oli tuolla pelikaudella?

- Se oli mun paras kausi siksi, että näin pärjääväni näin hyvin ja sain todella paljon virtaa kaikkeen tekemiseeni ja harjoitteluuni. Minulla ei ollut mitään ennakkokäsitystä mitä tuleman piti, sillä en ollut koskaan pelannut mitään Suomen huippujoukkuetta vastaan ja puhumattakaan tätä, kun oli vielä vuotta vanhempia Suomen huippujoukkueita.

Silloin huomasin, että minulla voisi olla mahdollisuuksia jääkiekkoilijaksi ja siitä sainkin paikan Kalpan C:n SM-sarjaan tälle kaudelle.

Olet tulossa myös kesällä Vierumäen jääriparille, oletko ehtinyt sen suhteen tekemään vielä mitään?

- Olen ja kävin ohjeen mukaan sopimassa oman seurakunnan työntekijän kanssa kirkkokäynneistä ja sainkin niihin hiukan helpotuksia.

Suomen Jääkiekkoliitto ry / Fini

Lisätietoa / Yhteyshenkilöt:

Janne Saari, janne.saari@fini.fi  / puh. 050 3811 818

Ilpo Myllyniemi, ilpo.myllyniemi@finhockey.fi  / puh. 0500 959 353

By Risto Kankaanperä, www.sconnect.fi