Yhteisjulkaisu: Suomen Jääkiekkoliitto ja Liiga                                     "Laji kehittyy - kehity sinäkin"

KIEKKOLEIRIT JA TURNAUKSET 2019

Täältä löydät Suomen Jääkiekkoliiton Sporttiriparit, Kiekkoleirit ja Turnaukset

FINI 2018 Magazine nro: 8

FINI 2018 Magazine nro: 7

FINI 2018 Magazine nro: 7

 

Pääkirjoitus pvm. 10.02.2018 / Ammattilaisen ajatuksia Finin 2018 leiriläisille

Jukka Holtari

PELAAJATARKKAILU -

MITÄ SE ON KÄYTÄNNÖSSÄ!

 

FINI 2018 Magazine nro: 6

 

Jukka Holtari

JYP Jyväskylä Oy, urheilutoimenjohtaja, Director of Hockey Operations.

 

Hyvällä urheilijalla on näkemys asioista, joita täytyisi huipulla olleessaan hallita. Hänen tulisi siis nähdä tikapuita kiivetessään myöskin jo katolle, jotta hän pystyy suunnittelemaan askelmansa ja voimansa kiivetessään. Eräs urheilupsykologimme onkin aikoinaan maininnut:” jos näet vision, millainen voisit olla, niin voit myös saavuttaa sen”.

Tästä syystä kysymmekin pelaaja-tarkkailusta kokeneelta ja arvostetulta pelaajatarkkailun ammattilaiselta, JYPin urheilutoimenjohtaja Jukka Holtarilta vinkkejä, mitä jo nuorena voit tehdä, jotta voisit toteuttaa unelmaasi.

Tasavallan presidenttiä lainataksemme, haluamme muistuttaa kotijoukkoja ja nuoren urheilijan tukijoukkoja tolkullisuudesta. Nämä ohjeet eivät saa olla vaatimuksia nuorelle pelaajalle, olkoot virikkeitä ja tuokoot iloa ja sisältöä arkiseen harjoitteluun ja elämänhallintaan.

Jukka Holtarin, 56, jääkiekkoura on vienyt hänet myös monimuotoisten ”kannujen äärille”. Stanley Cup 2011, Suomen Mestaruus 2012, European Trophy 2013 sekä Champions Hockey Leaguen voitto 2018. Ja tämäkin ura on lapsena alkanut mukavasta futiksen ja lätkän pelailusta. Iloisesta harrastamisesta, aivan kuten tuhansilla muillakin lapsilla.

 

KYSYMYKSIÄ JUKALLE:

 

1. Minkä ikäisiä pelaajia tarkkailet ja

mitä sarjoja tarkkailusi koskee?

- Nykyisin seuraan aikuisten sarjoja ympäri Euroopan. Suomessa C, B ja A -juniori-ikäisiä pelaajia sekä Mestistä ja Liigaa. Pääasiassa seuraan SM -sarjatasoja ja niihin ”vanhempiin junnuihin” käytän enemmän aikaa kuin aivan pikkupoikiin.

 

2. Millaisia asioita tarkkailet kenttäpelaajassa?

-Yritän pitää tarkkailtavat asiat yksinkertaisena. Luistelua, luonnetta, pelikäsitystä sekä kiekollisia taitoja. Pienistä palasista syntyy ajan kanssa isompaa tilkkutäkkiä.

3. Mitä asioita haluat tietää pelaajasta kentän ulkopuolella?

- Nuorista pojista ja aikuisista vähän eri asioita. JYP yleensä selvittää itselleen ensin, että onko pelaaja kiinnostava jäällä tapahtuvan peliesityksensä perusteella. Sen jälkeen, jos pelaaja on kiinnostava jäällä, niin voimme ottaa selvää hänestä myös ”siviilipuolen asioista” esim. siitä, että miten pelaaja ”on ja elää” omassa joukkueessaan silloin kun valvova silmä ei ole koko ajan kohdalla.

 

4. Onko jotain fyysisiä mittoja / ominaisuuksia, joista olet kiinnostunut kokonaisuuden kannalta?

- Ei sen enempää kuin mitä ”silmä sanoo”.

 

5. Kuinka paljon tiedät jo D- C- juniori-ikäisistä pelaajista ennen kuin

he tulevat edes varsinaiseen tarkkailujärjestelmään?

- Aika vähän nykyisin. JYPin Urheilutoimenjohtajana minun tärkein työtehtäväni on palkata oikeanlaiset valmentajat ja pelaajat JYP Jyväskylä Oy:hyn joka käytännössä tarkoittaa JYPin liigajoukkuetta sekä JYPin A -nuorten joukkuetta.

 

6. Usein kuulee väitettävän, että alasarjoissa paljon tehoja tekevät pelaajat tekevät niitä myös kovimmissa sarjoissakin, jos vain saavat aikaa päästä fyysisesti samalle tasolle ja pelirytmiin. Mitä sanot tästä?

- Voipi olla urbaania legendaa.

 

7. Pystytkö tarkkailussa saamaan infoa, mitä pelaajat tekevät vapaa- ajalla eli kuinka syövät, lepäävät ja hoitavat koulun/ opiskelun?

- Vietän aikani suurimmilta osin ammattilaisurheilijoiden kanssa. JYPissä pelaamme usein n. 90 matsin pelikausia tiiviissä rytmissä. Nykyisin suurimman huomiomme vie se, että miten pystymme auttamaan pelaajaa palautumaan ja pysymään terveenä.

 

8. Mitkä ovat mielestäsi kolme keskeisintä ominaisuutta, joita Suomalaisten tulee parantaa kansainväliseen huipputasoon pääsemiseksi?

- 1,2 ja 3: Lopettaa päätön ulkomaalaisten toimijoiden automaattinen ihannointi ja samalla suomalaisuuden väheksyntä.

JYP voitti tällä viikolla huikealla tavalla seurajoukkueiden Euroopan mestaruuden kovassa paikassa Ruotsissa ja se voitto antaa meille kaikille suomalaisen kiekon tekijöille uskoa.

 

9. Mitä ohjeita antaisit junioreiden vanhemmille perinteisen kannustamisen lisäksi?

- Toimin itsekin ”vanhemman” roolissa juniorikiekossa, nyt jo 20 -vuotiaan junnun kanssa. Harrastus on ollut hieno, vaikka emme poikani kanssa tainneet ihan ”änäriin” matkalla ollakaan. Toivon että poikani on omaksunut lajin parissa elinikäisiä liikunnallisia elämäntapoja ja toivon että hän on juniorivuosiensa aikana saanut itselleen muutamia elinikäisiä ystäviä lajin parista.

 

 

10. Jukan kolme ohjetta

 junioripelaajalle:

- Saa haaveilla.

Rakkaus peliin auttaa.

Nauti matkasta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jukka Holtari,

JYP Jyväskylä Oy,

urheilutoimenjohtaja,

Director of Hockey Operations.

FINI 2018 Magazine nro: 5

”Olen nähnyt ja kokenut taklauksia ja pahojen taklauksien seurauksia peliurallani ja valmennusurallani. Tiedän, mistä puhun ja minusta nyt on korkein aika puhua.”

Jääkiekko on hieno peli ja se vaatii kaikilta pelaajilta kanssapelaajien kunnioittamista siinä määrin, että yhdenkään pelaajan turvallisuus ei saa olla panoksena pelissä. Taklaajalla on vastuu siitä, että osaa olla taklaamatta mikäli taklauksen seurauksena on  taklattavan mahdollinen vaara loukkaantua.

On ihmetelty, kuinka nykyään voi tulla noin paljon loukkaantumisia ja aivotärähdyksiä, kun kerran välineet ja kaukalot ovat kehittyneet huimin askelin turvallisimmiksi. Peli on nykyään paljon nopeampaa, luisteluvauhti ja -voima ovat kehittyneet, pelaajat ovat isokokoisempia ja painavampia kuin ennen ja kaukalot ovat pienentyneet. Tila ja aika ovat noista syistä johtuen vähentyneet ja siihen liitettynä vielä pelaajien heikohko itsesuojeluvaisto. Ajatellaan, että mitään ei tapahdu.

Nyt tulisi jokaisen pelaajan etukäteen käydä läpi tilanteita, joissa on mahdollisuus taklata ja asettaa itselleen rajat, jolloin jättää sen tekemättä. Voi olla mahdollisuus puhtaaseen taklaukseen, mutta tietäen siinä olevan riski kaverille. Sitä ei pysty päättämään pelissä, jos sitä ei ole itselleen etukäteen tehnyt selväksi. Samoin pelaajan tulee opetella tilanteita, joissa itselle tuleva taklaus on mahdollinen. Pitää harjoitella pelitilanteita, että et jätä itseäsi haavoittuvaan tilaan ja oikeat peliasennot tilanteissa, joissa kumminkin taklaus on hyvin mahdollinen. Nykyään ollaan liian huoletto-masti.

Nyt kaivataan koko rintamalla vastuuta ja tekoja, sillä pitää kysyä: Haluatko olla mukana  sellaisessa, jossa vastustaja loukkaantuu ja  olisit oikeasti voinut estää sen.

Joskus tulee vahinkoja ja niille ei voi mitään. Mutta tyhmille taklauksille voi, jos sen tekee riittävän selväksi itselleen. Samalla myös kehität omaakin turvallisuutta, sillä jokainen pelaaja tekee virheitä, jossa kaverilla on mahdollisuus taklata niin, että sattuu.

Minulla on kokemukset viikon,  kaksi viikkoa ja kaksi kuukauttakin kestävistä oireista päähän kohdistuneet iskun johdosta.  Päätä särkee, on fyysisesti huono olo, muisti ei pelaa ja toistat samoja asioita. Silloin ei kykene mihinkään fyysisiin suoritteisiin. Aina kun aloitat, tulee todella huono olo. Lisäksi piinaa epävarmuus siitä, että et tiedä, eikä lääkärikään tiedä, kuinka kauan se kestää vai toipuuko ollenkaan.

NHL:ssä on ollut tappelijoilla ja ns. poliisipelaajilla uran jälkeen mielenterveys-häiriöitä ja niistä on osa johtanut myöskin itsemurhaan. Nämä päävammat eivät ole mitättömiä juttuja ja iso vaara on, että seuraavat pelaajaa koko loppuelämän. Eräs tuntemani pelaaja kärsi oireista vielä viiden vuoden päästä, kun oli saanut iskun ottelussa päähänsä. Lisäksi päävammoissa on sekin huono puoli, että ne kertaantuvat uudelleen tullessa.

Joskus tulee vahinkoja ja niille ei voi mitään, mutta tietoinen riskitaklaus tulee jättää pois. Lajin luonne vaatii muutosta pelaajilta. Me emme tarvitse tähän lajiin enää puuntakaa taklaajia, se aika on vain ohitse.

Kenenkään ego ei saa kasvaa väärillä keinoilla ja tämän täytyy jokaisen pelaajan oikeasti sisäistää jo ennen askiin menoa.

Jokaisen lajissa toimivan pitää puuttua tällaiseen, vaikka olisikin puhdas taklaus. Tämä vastuu ja kunnioitus kanssapelaajan terveydestä pitää olla kirkkaana mielessä. Se on sama kuin sinä unohtaisit kännykkäsi pöydälle ja sehän ei tarkoita sitä, että sen voi vain siitä ottaa. Tilaisuus ei saa tehdä varasta kaukalossakaan.

Lajin nopeus ja isommat pelaajat ovat tuoneet tänne elementin, jossa kanssapelaajan pienikin herpaantuminen tai keskittymisen puute antaa helposti mahdollisuuden pahaan taklaukseen, jossa on myös riskinsä. Puhdas ja kova taklaus kuuluu jääkiekkoon, mutta siinä pitää lukea kaverin valmius siihen myös. taklauksen tarkoitus on pysäyttää vastustaja ja riistää kiekko. Siinä on iso ero turhiin pommeihin.

Hammassuojat kaikille pakolliseksi. Liigassa liian monta pelaaja, jotka eivät käytä niitä, vaikka olisi suuri tarve. Niitä ei ole vain nuoresta asti opittu käyttämään ja sitten vanhempana ne eivät vain sovi pelatessa suuhun mitenkään.

Lapsena täytyisi saada hammassuojat pakolliseksi ja sitten jossain vaiheessa vanhempana voi teettää oikein omaan suuhun muotoillut suojat ja varmaan olisi yksi tehokas tapa osaltaan vähentää tai ainakin selvästi lieventää aivotärähdyksiä.

 

Kirjoittaja:

Sami Kapanen

Valmentaja KalPa

 

Sami Kapasen TEESIT

 

TAKLAAJA

 

 • Kunniota toisen terveyttä.
 • Mieti miltä se tuntuu, jos itse jäät uhriksi.
 • Lajin luenne vaatii muutosta.
 • Älä nosta egoa väärällä tavalla.
 • Et varmaan halua olla se, joka on aiheuttanut kaverille pahan vamman.

 

 

TAKLATTAVA

 

 • Opettele nuoresta asti: Pää ylhäällä.
 • Opettele olemaan tietoinen   ympäristöstä.
 • Opettele peliasennot taklaustilanteissa.
 • Älä jätä itseäsi haavoittuvaan tilaan.
 • Älä pelaa liian huolettomasti.

 

 

EROTUOMARI

 

 • Kannattaa etukäteen valmistautua, millä katkaisen kierteen: Huonona päivänä rikkeen puhaltamatta jättäminen voi aiheuttaa valitettavasti kostoja ja homma eskaloituu helposti, jos ei peliä oteta uudestaan jollain haltuun. Tämä voi aiheuttaa pelaajissa myös ylilyöntejä.

 

SEURAJOHTO

 

 • Seurajohdolla on myös iso vastuu: Seurajohto määrittelee säännöt ja toimintatavat ja valmentajat  jalkauttavat ne sitten joukkueeseen. Nämä on iskostettava koko seurakentälle hyvin selkeästi ja rikkeisiin on puututtava.

 

 

VALMENTAJA

 

 • Valmentajalla on iso vastuu.
 • Mitä vaadit ja jos sattuu miten reagoit, onko tarve lisäsank-tioon?
 • Videopalautteessa voisi kiittää jos on riskitaklaus jätetty tekemättä, on viesti myös kaikille arvoistasi. Jos vaadit fyysistä peliä, niin vaadi sitä oikein, et voi hyväksyä pelaajiltasi puun takaa taklauksia.
 • Vaadi taklauksia kädet alhaalla ja ei missään nimessä ryntää-mällä.
 • MUISTA: Taklaaminen ei ole fyysinen peloite, se on entistä aikaa.
 • OPETA: Taklauksen tarkoitus on pysäyttää ja riistää kiekko, ei vahingoittaa.
 • Nuorena opitaan kunnioittamaan vastustajan terveyttä.
 • Sinulla on iso vastuu kasvattajana, mutta palkitseva!

 

VANHEMPI

 

 • Älä vähättele rangaistusta, vaikka taklaus olisi puhdas,mutta tarpeettoman kova tilanteessa ja sisälsi riskin kaverin louk-kaantua.
 • Jos lapsesi saa rangaistuksen siitä, niin sinun täytyy kasvat-tajana opettaa, että rangaisus on ansaittu ja auttaa lastasi siinä, että hän ei toista sitä enää uudestaan.
 • Myös valmentaja voi antaa rangaistuksen nähdessään taklauksessa riskin, vaikka tuomari olikin sen hyväksynyt.
 • Pidä sama linja, älä puolusta tai vähättele.
 • Opeta lastasi, että vastustajaa ei kuulu satuttaa, se ei ole peliä.

 

PÄÄTTÄJÄT

 

 • Tehkää videoita, joissa näytetään eri tilanteita ja opetellaan yhdessä, milloin ei ja milloin ok. Videot ovat paras väline opettaa käsittämään rajat, joissa taklaukselle sanotaan: EI!
 • Törkeät rikkeet voidaan näyttää ja niistä tulevat seuraukset.
 • TÄRKEÄ:Hammassuojat olisi määrättävä kaikessa kilpa-kiekossa ikäluokittain etevästi pakolliseksi, niitä ei opi helposti tunkemaan suuhun enää vanhempana. Sekin taito opitaan nuorena!

Hei kaikki tulevan kesän leiriläiset

FINI 2018 Magazine nro: 4

Taas on tulossa uuden hienon leirikesän aika jolloin nuorena eteenpäin pyrkivänä ja avoimena ihmisenä voi oppia uutta; saada vinkkejä omaan harjoitteluun ja kehittymiseen.  Tavata ja luoda uusia mahtavia ihmissuhteita ja ennen kaikkea pitää hauskaa hyvien ja ammattitaitoisien ohjaajien avustuksella.

Tulevaisuuden peli on menossa vahvasti pelipaikattomuuteen ja peli nopeutuu vuosi vuodelta tämän johdosta. Tämän päivän ja tulevaisuuden huippu kiekon pelaajatyypit ovat monipuolisia pelaajia, jotka pystyvät ratkomaan ja tunnistamaan millainen pelitilanne on kyseessä.

Heillä on taito tehdä nopeasti pelitilanteen vaativia voittavia ratkaisuja. Yksilön pitää olla monipuolinen pelaaja, joka omaa taidot pelata kaikissa pelitilanne rooleissa ymmärtäen hyökkäys ja puolustus pelin lainalaisuudet. Lisäksi tulevaisuuden huipulla on aina joku erityinen ominaisuus ja vahvuus, jolla yksilö pystyy tekemään pelissä eron vastustajaan nähden.

 Yksilön ominaisuuksista haluaisin nostaa esille monipuolisen luistelutaidon. Ilman kykyä luistella ja reagoida suunnan muutoksiin ei tämän päivän kiekossa pärjää. Ilman luistelutaitoa ei kerkeä viisikon mukaan eikä ehdi kiekolle. Kiekollinen taito tänä päivänä on kyky pelata pää ylhäällä, havainnoiden mitä kentällä tapahtuu ja pelata samalla täydestä luistelusta. Omaten hyvän nopeustaitavuuden, jotta pelaaja pystyy voittamaan eri pelitilanteet.

Keino kehittyä tällaiseksi pelaajaksi on omata valtava halu pelata ja harjoitella. Samalla pelaaja kehittää intohimoisesti ajatuksella omia taitojaan peleissä, seuraharjoituksissa ja omatoimisesti. Sillä kuitenkin kaikkien huippujen taustalla on valtava määrä omatoimista harjoittelua, jota he ovat tehneet, koska he eivät ole voineet keksiä mukavampaa ja hauskempaa tekemistä.

 

Hyvää kesää ja tulevaa jääkiekkokautta

Terveisin Jussi Ahokas

U-20 päävalmentaja

Nykyisin Jokerien päävalmentaja /KHL:

FINI 2018 Magazine nro: 3

FINI 2018 Magazine nro: 2

Jussi Tapola, Tapparan päävalmentaja (Nykyinen työpaikka on Kiinassa /KHL:

UNELMASTA TOTTA

- Juniorikiekkoilijasta Ammattilaiseksi

 

”Nykyjääkiekko vaatii pelaajilta erilaisia ominaisuuksia kuin aiemmin”, opastaa Jussi Tapola

Suuri osa juniorikiekkoilijoista ilmoittaa unelmakseen jääkiekkoammattilaisuuden Liigassa ja moni NHL:ssa. Tämä lasten ja nuorten unelmointi on jääkiekon iso voimavara, jota vanhempien kannattaa oikealla tavalla tukea. Itse olen päässyt valmentajaurani aikana läheltä seuraamaan tätä polkua – monia unelmansa toteuttaneita ja myös niitä, jotka ovat joutuneet pettymään.

Yhdistävä tekijä kaikille ammattilaisuuden saavuttaville on suuri intohimo pelaamiseen, harjoitteluun ja menestymiseen. Tämä intohimo voi olla jo vauvasta asti synnynnäistä tai vasta nuoruusiässä tapahtunutta `heräämistä`. Jääkiekossa lahjakkuus ja taito eivät vielä riitä huipulle pääse-miseen – kamppailuluonne ja tietty rämäpäisyys korostuvat etenkin Suomen liigassa. Tämän vuoksi ammattilaisuuden saavuttavia pelaajia ei voi ennustaa vielä lapsuus- tai nuoruusiässä. Monen pelillisesti lahjakkaan pelaajan luonne ei riitä kovaan kamppailupelaamiseen illasta toiseen ja taas toisin päin – moni pelillisesti heikompi pelaaja saavuttaa huipun nimenomaan hyvän kamppailuluonteensa ja intohimon ansiosta.

Jääkiekko pelinä on kehittynyt vuosi vuodelta nopeammaksi ja vauhdikkaammaksi. Tämä vaatii pelaajilta myös erilaisia ominaisuuksia kuin aiemmin.

 

Hyvät lajitaidot ovat edelleenkin kaiken pohja, pelitaidoissa ratkaiseviksi asioiksi ovat nousseet seuraavat asiat:

 

 • Jatkuva katse pelissä – tätä asiaa valmentajien tulee vaatia päivittäin
 • Reagointi ja lähtönopeus – ilman kiekkoa kapea vauhtikäännös ja luistelu, kiekon kanssa liikkeellelähtö paikaltaan ja kiihdytys kiekon kanssa
 • Puolustajilta rannelaukaus siniviivalta ohi peittävän pelaajan, hyökkääjillä nopea laukaus tai nopea haltuunotto ja nopea laukaus
 • Luistelutaitavuus – pohja puolustamisen pelitaidoille

 

Huippupelaajilla ammattilaiseksi kasvamisen pohjana on yleensä monipuolinen urheilutausta lapsuus- ja nuoruusiässä. Monipuolisuus luo pohjan jatkuvalle kehittymiselle määräharjoittelun alkaessa ja ehkäisee urheiluvammoja. Näitä ”yksipuoleisuusvammoja” on alkanut tulla nuorille pelaajille entistä enemmän. Tämän vuoksi jääkiekkoilijoiden oheisharjoittelun tulee olla monipuolista ja muitakin lajeja on hyvä harrastaa vielä mahdollisimman pitkään.

 

Tsemppiä kaikille leiriläisille ja intohimoa harjoiteluun ja pelaamiseen!

 

Terveisin,

 

Jussi Tapola

Luokanopettaja,

Tapparan päävalmentaja

Lue tästä uusin FINI 2018 MAGAZINE Nro.:8

Ilpo Myllyniemi

Kouluttaja

Suomen Jääkiekkoliitto

By Risto Kankaanperä, www.sconnect.fi